Tips om je kind te helpen bij Begrijpend Lezen én een GRATIS aanvraag voor het 'Wijze Uilen Spel'

Wist je dat Nederland één van de weinige landen is waarin Begrijpend Lezen een apart vak is op scholen? Begrijpend Lezen is eigenlijk niets meer of minder dan het verwerken van informatie. In veel andere landen wordt dit vooral geïntegreerd in de andere vakken, zoals wereld oriëntatie en studievaardigheden. Hoe dan ook, in Nederland wordt er zwaar getild aan het niveau van een kind op het vak Begrijpend Lezen. Vooral in de bovenbouw zijn de CITO scores vaak een belangrijk gegeven voor de doorverwijzing naar het Voortgezet Onderwijs.

5 tips voor ouders

Om je kind thuis te ondersteunen bij het begrijpend lezen, geef ik je 5 waardevolle tips! Én een GRATIS AANVRAAG voor het 'Wijze Uilen Spel'!

Tip 1; Voorlezen

Je kind voorlezen is een prima maar ook nog eens een fijne manier om het begrijpend lezen te stimuleren. Hoe jonger je ermee begint, hoe beter! Voorlezen zorgt voor:

  • meer leesplezier
  • betere leesvaardigheid
  • betere luistervaardigheid
  • grotere woordenschat

Tip 2; Stel vragen over de tekst

Tijdens het voorlezen kun je op een speelse manier tussendoor vragen stellen. Bijvoorbeeld; "wat denk je wat er nu gaat gebeuren?" of "Hoe zou het aflopen?" of "Als je naar het plaatje kijkt, waar denk je dat de tekst over zal gaan?" of "Wat weet jij al over dit onderwerp?" 

Door vragen te stellen activeer je verschillende denkstrategieën bij het kind:

  • voorkennis ophalen
  • oorzaak-gevolg relatie
  • probleem oplossend vermogen

Tip 3; Maak samen een creatieve samenvatting

Met hulp van een mindmap kun je met je kind een samenvatting van de tekst maken. Zet de titel in het midden van een groot vel papier. Schrijf nu samen alle hoofdlijnen van de tekst om de titel heen. Denk aan; hoofdpersonen, gebeurtenissen, doel van het verhaal, enz.

Gebruik vooral veel vrolijke kleuren en laat je kind kleine tekeningetjes maken bij de woorden!

Vooral kinderen die visueel zijn ingesteld hebben veel baat bij deze manier van tekstverwerken.

Tip 4; Speel het 'Wijze Uilen Spel'

Met het 'Wijze Uilen Spel' kun je spelenderwijs een tekst behandelen. Door de vragen gaat een kind strategieën ontwikkelen die helpend zijn voor een beter begrip van teksten. Omdat je als ouder zelf ook meedoet, hoort een kind ook jouw oplossingen en strategieën noemen wat je kind kan helpen om de juiste voorbeelden over te nemen. Het spel is voor groep 4 t/m groep 8 in te zetten. 

Je kunt het spel GRATIS AANVRAGEN door onderstaand formuliertje in te vullen of een mailtje te sturen naar info@interwijzer.nl. Ik stuur je dan een download waarmee je het spel eenvoudig kunt printen en de kaartjes kunt uitknippen. Als je langer plezier wilt hebben van de kaartjes kun je ze plastificeren.

Tip 5; Houd het leuk!

Als je kind echt een hekel heeft aan lezen, houd het dan vooral zo leuk mogelijk! Laat je kind zelf teksten kiezen of boeken uitzoeken die aansluiten bij zijn/haar beleving. Een kind leert alleen als het gemotiveerd is. Oefenen in spelvorm zonder druk erop te leggen werkt dan het beste.

Veel plezier samen!

En vergeet niet het GRATIS 'Wijze Uilen Spel' aan te vragen!

Hartelijke groet

Marja


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.