Help! Ik moet op oudergesprek!

oudergesprek

Het is weer zover! De toetsen zijn achter de rug en de juf of meester heeft je uitgenodigd voor het oudergesprek.

Hoe kun je je als ouder nu het beste voorbereiden op zo'n gesprek?

Ik geef je 5 tips!

1. Ga naar het oudergesprek

Het klinkt misschien voor veel ouders logisch dat je naar het oudergesprek gaat van je kind. Je wilt tenslotte betrokken zijn bij de ontwikkeling en bent nieuwsgierig wat de juf of meester te vertellen heeft. Toch kunnen er soms redenen zijn dat je denkt; "Ach, het zal wel goed zijn en het komt me eigenlijk niet zo goed uit vanavond. Als er echt iets is dan hoor ik dat toch wel?"

Ook al verwacht je geen schokkende veranderingen, het is altijd goed om te gaan. Hiermee laat je zien dat je het belangrijk vindt om te horen van de leerkracht hoe je kind het doet op school. 

2. Praat vooraf met je kind over het gesprek op school

Door even samen met je kind te zitten en te praten over het komende gesprek, kun je belangrijke signalen meenemen naar de leerkracht. Misschien spelen er dingen op school waar je kind niet graag over praat. Dan is het belangrijk dat je als ouder het signaal afgeeft op school. De leerkracht kan dan samen met je kind kijken hoe problemen opgelost kan worden.

3. Bereid je voor op het gesprek

Bedenk vooraf waar je het tijdens het gesprek met de leerkracht over wilt hebben. Schrijf eventueel wat punten op en neem het mee. Tenslotte is de tijd vaak maar kort en voor je het weet heb je niet kunnen vragen wat je graag wilde.

4. Deel informatie over de thuissituatie

Soms spelen er thuis dingen waar een kind last van kan hebben. Denk aan een scheiding of een overlijden in de familie. Ook leuke dingen kunnen het gedrag van een kind beïnvloeden, zoals de komst van een broertje of zusje. Door aan de leerkracht van je kind te vertellen wat er thuis speelt, kan de leerkracht het gedrag van je kind beter begrijpen.

5. Maak duidelijke afspraken

Soms komen er vanuit de leerkracht problemen op tafel waar iets mee moet gebeuren. Het kan zijn dat er een leerachterstand is of dat er sociaal emotionele problemen zijn. Blijf niet alleen zitten op het punt van signaleren maar vraag ook naar de acties die ondernomen kunnen worden. Wat gaat school doen en wat kun je als ouder doen? Maak daar duidelijke afspraken over of vraag desnoods om een vervolggesprek als de tijd tekort voor je is om te begrijpen hoe je samen met school de problemen kunt oplossen.

Interwijzer Coaching & Remedial Teaching helpt kinderen bij sociaal emotionele problemen en leerachterstanden.

Neem gerust contact op voor een GRATIS informatiegesprek om te horen wat ik voor je kind kan betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.